Karneval – det kommer från latinets carne levare, och det betyder i sin tur ”att ta bort köttet”. Man kan också, med glimten i ögat, tolka det som carne, vale – vilket betyder ”Hejdå, köttet!”
Aldrig i världshistorien har det konsumerats så mycket kött som precis idag. Tänk dig att vi i Sverige äter 107 g kött per person och dag. Det är typ en portion varje dag - och vegetarierna och spädbarnen är inte borträknade.
I Sverige har djuren det förhållandevis bra, om man jämför med andra länder. För två år sedan var jag på ett museum i Tyskland som visar livet för 300 år sedan, i de tyska bondesamhällen. Där fanns en matsedel i en av gårdarna. På vardagarna blev det gröt till frukost, soppa till lunch och bröd med ost och grönsaker till middagen. Bara på helgerna blev det korv och, om möjligt, en köttbit.
Jag menar inte att vi ska tillbaka dit, eller att ”allt var bättre förr”, verkligen inte. Men när man tittar på filmer som Food Inc. eller We feed the world eller läser Safran-Foers Eating Animals, så kan man ju fundera kring om vi bara ska fortsätta som vi gör?
![]() |
Affischen till filmen "Food, Inc.", se http://www.foodincmovie.com/ |
I ICAs ”billiga veckan” finns varje vecka en vegetarisk recept. Varför inte köra med en medvetet köttfri dag varje vecka? Ta fredagen, till exempel. Laga något vegetariskt och experimentera med smakerna. Det är ett medvetet sätt att begå fastan på, och dessutom bra för miljön, medmänniskorna och naturligtvis för djuren.
Du som har lite högre ambitionsnivå kan ju faktiskt köra som bönderna förr. Ät kött bara på helgerna. Testa detta, de här veckorna under fastan.
Vill du byta ut erfarenheter eller tankar, skriv gärna en kommentar. Eller kom på fastesamtal, varje tisdag under fastan, kl. 18.00 i S:t Johannes kyrka i Habo.
Hejdå, köttet! Och ni andra, ha en bra tisdag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar