onsdag 6 april 2011

Gästblogg: 7 veckor utan kött

Idag gästbloggar min syster Anne, som är sedan några veckor tillbaka utexaminerad veterinär och som bor i tyska Hannover. Hon avstår kött i år och skriver om svårigheter och glädjeämnen. Tack för bidraget, hjärtat!

7 veckor utan kött

Sedan det där med fastan kom upp så fastar jag varje år, och hittills har det varit något annat varje år som jag har avstått. När fastan kommer närmare börjar jag fundera vad det är jag skulle kunna vara utan i 7 veckor. Idén för detta år kom efter att vi på mitt boende hade ätit mycket korv och kött under en vecka. Det är så att jag delar lägenhet med två andra tjejer, och vi bruka laga mat tillsammans. Vanligtvis äter vi inte mycket kött, men som av någon slump hopade det sig den där veckan.

Eftersom jag är veterinär och vet hur massproduktionen av kött ser ut och hur det går till på ett slakteri, så tar det egentligen emot att äta så mycket kött. Det är bara att det är så gott – och när jag tänkte det så hade jag bestämt mig i samma andetag: 2011 års fasta blir sju vegetariska veckor för min del. Det var kul att mina tjejer som jag bor tillsammans med också gick med på mitt lilla projekt, så att vi nu är tre som fastar kött. Annars hade det dessutom blivit svårt att verkligen stå på sig.

Vår matsedel har alltså förändrats de senaste veckorna. Några av våra favoriträtter går väldigt bra att laga utan kött, pizzan till exempel går bra med vegetariskt pålägg. Andra rätter är dock borttagna under fastan, Currysås utan kalkon till exempel är inget vidare. Istället har vi skaffat en vegetarisk kokbok, och vi provar ofta nya recept. Det är för det första riktigt kul och för det andra vill vi gärna att det berikar vår matsedel också utöver fastan. Förra veckan till exempel åt vi tofu för första gången och fick inse att det egentligen smakar väldigt bra och att det går hur bra som helst att byta ut köttet mot tofu i en asiatisk wokrätt.

Eftersom tjejerna som sagt delar min fasta, så har jag det enkelt att stå på mig och att hoppa köttet helt och hållet. Dessutom diggar jag ost och kunde redan upptäcka många nya sorter nu under fastan. Helgerna är lite tuffare, när jag är med min pojkvän hos hans och mina föräldrar. De avstår ju inte kött och så glömmer de ibland att jag just nu är tidsbegränsad vegetarian. Då får jag passa mig och se till att jag verkligen inte äter kött. Men riktigt svårt är det vid söndagsfrukosten. Det är tradition att alla samlas och att vi har ett rikligt dukat bord med alla möjliga godsaker. Då brukar en stor korvtallrik vara med, med skinka och salami, som jag tycker så mycket om att äta. Det är svårt att stå emot den frestelsen… Men så länge som det finns god ost så faller jag inte.

Det som jag inte insåg förrän nu är att det i alla reklamblad från affärerna alltid finns två till fyra köttsidor som jag nu bara bläddrar över. Och går man och handlar så är det påfallande hur stor disken med köttvaror är på affären, jämfört med ostavdelningen. Och tittar man på priserna så inser man också att kött ofta är väl mycket billigare än ost – om man jämför kilopriset.

Sammanfattningsvis så äter jag alltså mer medvetet och vi använder mer färska grönsaker i vår matlagning. I alla fall kommer jag också efter fastan att fortsätta fundera kring om kött verkligen är nödvändig för alla rätter eller om man inte kan byta ut det eller skippa det helt och hållet. Och det är ju tankar som var och en mår bra av att tänka ibland.

PS: Nästa års projekt blir 7 veckor utan teve. Vi får se hur det går.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar