tisdag 4 januari 2011

Det här handlar det om…

Idag är det lätt att hamna i lyxfällan. Inte som på teve, utan på ett annat sätt. Kommunikationen är gränslös, våra kontakter räcker runt kring hela jorden, men inte alltid till grannen som bor i huset intill. Mycket blir enklare – men vägarna till varandra blir inte kortare. Ett verkligt möte kräver arbete, ansikte mot ansikte.

Hyllorna i livsmedelsaffärerna har aldrig varit så väl fyllda som i år. Ändå blir varken våra matvanor eller maten i sig bättre – snarare tvärtom. Också här finns en lyxfälla.

Under fastetiden vill jag bjuda – och, om jag är ärlig, uppmana – dig att prova på det här med att fasta. Försök att avstå något som tar mycket tid i din vardag men som egentligen inte är viktigt. Några fastar godis, till exempel. Andra avstår alkohol. Man kan avstå mobilen, eller facebook. Försök att avstå en eller två vanor som du har lagt dig till med utan att du egentligen ville. Försök att värdera om och på nytt se vad som är viktigt i ditt liv – och vad som inte är det.

Men fastan kan också bli en tid då du gör det du ville göra sedan länge, en tid att infria gamla löften som du gav andra eller dig själv. Skriv till exempel ett brev till en vän – ett sådant där med kuvert och frimärke menar jag. Under fastan är tiden mogen att ta striden som du har varit rädd för alltför länge, att besöka någon sjuk eller ensam vän eller släkting eller att överraska den du älskar med en glödande kärleksförklaring. Välj något som är viktigt för dig och ta fastetiden som impuls att verkligen sätta igång!

Fastan börjar alltid på askonsdagen och avslutas i påsknatten, i år ligger fastetiden alltså i perioden 9 mars till 24 april.

Njut av de här sju veckorna som kyrkoåret ger, som en inbjudan till att pröva på något nytt, att fördjupa ditt liv och för att på nytt skilja på det viktiga och det oviktiga. Därför vill jag erbjuda dig några sätt att i år fira en medveten fastetid:
  1. Under fastan kommer jag att skriva fler sådana här tankar, erfarenheter och perspektiv på livet på den här bloggen.
  2. Under fastan finns jag till för att prata om dina erfarenheter under denna tid. Jag sitter varje tisdag, kl. 18.00 i biblioteket i S:t Johannes. Det kan bli ett enskilt eller ett gruppsamtal, beroende på hur många som kommer. Hälsa gärna på, en eller flera gånger, för att prata av dig eller bara för att lyssna.
  3. Präster och diakoner i Habo pastorat finns till hands för personliga samtal om det som är svårt och lätt, det som är viktigt och oviktigt i livet. Vi har tystnadsplikt. Slå oss gärna en signal eller skicka iväg ett mejl.
Till sist: Gud älskar oss människor, oavsett hur vi lyckas med fastan. Påskmorgonens tomma grav vittnar om att livet en gång för alla segrat över döden. Påskmorgonens nåd ger oss kraften att förändra våra liv och fördjupa dem allt mer. För det har vi rätt till, ett gott liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar